Hur kan vi minimera biverkningar av strålbehandling?
Vid strålbehandling mot hjärnan dör eller förändras stamcellerna på grund av en inflammation som uppstår i cellernas miljö. Inflammationen leder till att stamcellerna inte utvecklas till nervceller i lika hög utsträckning som de behöver göra för att hjärnan ska kunna läka. Detta kan medföra kognitiva problem som till exempel inlärningssvårigheter och ger en försämrad livskvalitet för patienten. Inflammationen förändrar det biologiska förhållandet bland cellerna. Detta har lett till att forskning identifierat flera mätbara biomarkörer.
– Nu vill vi undersöka om biomarkörerna kan förutsäga olika personers risk att drabbas av långvariga biverkningar efter strålbehandling mot hjärnan, säger Thomas Björk-Eriksson som leder forskargruppen kring effekter av strålbehandling mot hjärnan.
I framtiden hoppas forskargruppen att vården, utifrån de resultat som kommer fram, ska kunna anpassa strålbehandlingen till olika personer för att minska risken att drabbas av långvariga biverkningar. Förhoppningen är också att resultaten kan användas för att erbjuda patienter som genomgått strålning mot hjärnan en mer anpassad cancerrehabilitering.
Marie Kalm och Yohanna Eriksson.
Övriga i forskargruppen är Martina Boström, Malin Blomstrand, Erik Fernström, Edvard Abel samt huvudansvarig Thomas Björk-Eriksson.
Fyra viktiga forskningsinriktningar
Viktig forskning om strålbehandling vid bröstcancer
Minimering av följdsjukdomar av cancerbehandling
Minimering av biverkningar vid strålbehandling
Radioaktiva läkemedel