Toshima Parris
Forskningsområde: Onkologi
Titel: Docent
Anslag 2025: 500.000 kr i två år.
Anslag delvis finansierat av gåva till Jubileumsklinikens Cancerfond från
“Stiftelsen till Inger och Birgit Hulténs minne.”
Toshima Parris på Sahlgrenska Universitetssjukhusets hemsida

Populärvetenskaplig sammanfattning inlämnad i samband med ansökan december 2024.
Stamceller och immunförsvaret som mål för behandling av svårartad bröstcancer
Trippelnegativ bröstcancer (TNBC) är aggressiv och svårbehandlad, med hög återfallsrisk de första två åren. Immunförsvaret hjälper kroppen bekämpa cancer, och höga nivåer av immunceller (TIL) ger bättre behandlingssvar. Låga TIL-nivåer och närvaro av bröstcancerstamceller (BCSC) är kopplade till sämre överlevnad. BCSC är långlivade, långsamt växande celler som ofta är i vilofas men som driver tumörutvecklingen. Cancerterapier dödar ofta snabbväxande tumörceller, men har liten effekt på BCSC, vilket kan leda till behandlingresistens och spridning. Därför behöver vi bättre förstå hur immunceller och BCSC påverkar patientens behandlingssvar.
Detta forskningsprojekt syftar till att förbättra förmågan att förutsäga bröstcancerpatienters behandlingssvar. Biopsier och blodprover används för att odla organoidmodeller, 3D-modeller som liknar patientens tumör. Genom att samodla dessa organoider med patientens immunceller kan vi studera samspelet mellan tumörmiljö, BCSC och tumören samt testa behandlingar. Vi analyserar även tumörens mikromiljö, inkl. mikroorganismer, hos patienter från olika grupper, som Sverige och Nigeria. Detta kan leda till mer individanpassade behandlingar.
Målet med denna studie är att förutsäga hur bröstcancerpatienter svarar på behandling och att undersöka hur samspelet mellan BCSC och immunceller påverkar detta. Därför vill vi (1) ta reda på om BCSC och immunceller (t.ex. TIL) påverkar hur patienter med TNBC svarar på kemoterapi, (2) identifiera markörer som visar vilka patienter som svarar bäst, och (3) undersöka skillnader i tumörmiljön hos patienter från olika etniska bakgrunder (inklusive Sverige och Nigeria) för att förstå för hur olika faktorer påverkar behandlingsresultaten.
Denna studie fyller en viktig lucka i bröstcancerbehandling genom att utforska samspelet mellan BCSC och tumörmikromiljön hos TNBC-patienter som får neoadjuvant kemoterapi. Effekten av nya kombinationsterapier som identifierats av vår forskargrupp kommer att utvärderas med patienthärledda organoider från tumör- och normala vävnader, odlade ensamma eller med patientens T-celler. Vi undersöker också skillnader i mikroorganismer i tumören och immunceller hos olika populationer, särskilt svenska och nigerianska patienter.