Musiken blev Leos räddning efter cancern 

Vid en första anblick är det svårt att förstå att den sprudlande unga musikern Leo någonsin skulle ha varit sjuk. Än mindre att han skulle haft en allvarlig form av leukemi och gått igenom otaliga behandlingar från det att han blev sjuk som liten. 

Innan Leo själv blev sjuk fick han erfara hur hans nära släkting insjuknande och gick bort i cancer, alldeles för ung. Leo berättar hur detta påverkade hans egna tankar kring sin sjukdom, som upptäcktes efter att han mått dåligt en tid ”Min första tanke när de sa att jag var sjuk var: självklart är det samma sak som min släkting hade”.  Beskedet tog hårt på familjen, och Leo berättar att han nu som vuxen nästan kan känna dåligt samvete över det som hände, trots att det inte är hans fel, just för att hans familj redan var så drabbad när även han blev sjuk ”Det är först nu som vuxen jag förstår hur hemskt det måste varit för alla runt omkring mig. Det kan göra mig sorgsen att tänka på, även om allt gick bra och jag är frisk idag.” 

 

Musiken blev räddningen

Som liten var fotbollen central i Leos liv, och det var en arena där han kände att han kunde prestera och vara sig själv. Efter att han blev sjuk, och i sviterna efter behandlingen, satte hans kropp vissa begränsningar som gjorde det svårt för honom att fortsätta med sporten. Och det var då musiken kom in. ”Jag behövde känna att jag var bra på något, och musiken fastnade jag för direkt” berättar Leo och fortsätter: ”Musiken var något jag kunde hänge mig åt fullkomligt utan att min kropp sa ifrån, och det var en sån frihetskänsla i det.”

Maple & Rye 
Idag är Leo en av bandmedlemmarna i bandet det folkmusiks-inspirerade Maple & Rye där han spelar gitarr och sjunger. Bandet har rönt framgångar såväl i Sverige som utomlands, och kom nyligen ut med singeln ”Con of the century”. Leo berättar att bandet är väldigt viktigt för honom, och att de var en naturlig följd av hans musikintresse att spela i ett band tillsammans med andra ”När jag hittar något jag verkligen gillar att göra så vill jag gå all in och göra saker fullt ut. Och jag älskar musiken, dels för allt den ger mig idag, men också för de hopp och självförtroende den gav mig när jag var sjuk och trött under behandlingen.”

Sjukdomen har funnits med på fler sätt i Leos musik. Vid ett tillfälle på en lokal spelning sjöng publiken med i låten Lost, en låt Leo berättar delvis handlar om hur det är att insjukna i cancer: ”Det är inte alla som vet vad den handlar om, men för mig har den varit väldigt viktig, och att höra publiken sjunga med kändes surrealistiskt. Alla förstod kanske inte innebörden, men trots det kändes det stort.” 

Även om det var längesen som Leo var sjuk, så har han aldrig slutat vara tacksam för att allt gick så bra: ”Jag är så glad att allt gick bra, även om det var enormt tufft. Och att jag får ha musiken.”

Detta är en patientberättelse, med syfte att belysa den cancerdrabbades upplevelse av sjukdom, behandling och liv som friskförklarad.

Leo fick leukemi som liten. Idag är han frisk, men han minns fortfarande hur tärande såväl sjukdom som behandling var. 

Idag är Leo en del av göteborgsbandet Maple & Rye.