Cancerbeskedet kom som en chock för Carina 

 Mitt i karriär och familjeliv kom Carinas cancerbesked oväntat och utan pardon. När det efter ett antal undersökningar stod klart att hon hade bröstcancer och att behandling skulle inledas var det svårt för Carina att ta in det som drabbat henne. ”Det kom som en chock för mig” berättar hon och fortsätter, ”cancer var ju något som drabbade andra, och plötsligt var det så nära”. 

Under sin behandling jobbade Carina på som vanligt, och hon kan idag bli imponerad över att hon orkade hålla lågan uppe fastän hela hennes värld svajade på grund av diagnosen, ”Det var skönt med en vardag mitt i allt det osäkra, men ibland kan jag förundras över hur jag orkade!”. 

Genom den stundvis krävande behandlingen fanns Carinas familj alltid vid hennes sida för att stötta, ”Jag är så tacksam för mig familj, speciellt under tiden jag var under behandling. Även om min bröstcancer har varit jobbig för oss har den också fört oss närmare varandra.” 

När Carina berättar om sin tid i behandling, lyfter hon också fram den framåtanda och nyfikenhet som hon stött på bland läkare och sjukvårdspersonal där hon behandlats, som en följd av att det forskas på Jubileumskliniken ”Det är som att forskning och framsteg känns nära tillhands på något vis, vilket känns väldigt betryggande som patient.” Hon fortsätter, ”Det är spännande med all ny forskning som kommer från alla världens hörn, och hur mycket bättre både diagnostisering och behandling blir hela tiden. Jag är så glad att jag fick chansen att bli frisk, och forskningen gör förhoppningsvis att fler får den chansen”. 

Carinas liv ser idag annorlunda ut än vad det gjorde innan cancerdiagnosen.Heltidsjobbet som ekonom har bytts mot en friare tillvaro där hon bland annat studerar vinkunskap, och engagerar sig i Bröstcancerföreningen Johanna.  ”Min sjukdom har fått mig att omvärdera vissa saker i livet, och våga ta tillvara på det jag verkligen vill göra” berättar hon och fortsätter, ”Jag är så tacksam att allt gått så bra! Även om jag sedan diagnosen haft siktet inställt på att bli frisk, vet jag ju att alla inte har den förmånen.” Hon berättar också att det varit ett viktigt steg för henne att engagera sig i Bröstcancerföreningen, ”Gemenskapen jag funnit där har varit så viktig för mig, och har gjort det lättare för mig att förstå det jag har gått igenom.” 

Vill du också engagera dig i Bröstcancerföreningen Johanna? 
Besök deras hemsida goteborg.brostcancerforbundet.se/ för mer information. 

Detta är en patientberättelse, med syfte att belysa den cancerdrabbades upplevelse av sjukdom, behandling och liv som friskförklarad.

 

Mitt i livet drabbades Carina av bröstcancer. Idag är hon efter behandling frisk.