Per Karlsson

Forskningsområde: Onkologi

Titel: Professor och överläkare

Anslag 2025: 1 500.000 kr i tre år.

Per Karlssons specialområde såväl kliniskt som forskningsmässigt är behandling av bröstcancer. Genom åren har han bland annat lett flera studier som undersökt effekten av olika anti-hormonella behandlingar, samt studier som syftar till att förstå vilka patienter som behöver strålbehandling.

🔗 Per Karlsson på Göteborgs universitets hemsida

Under 2023 tog Per Karlsson över som huvudansvarig forskare (PI) för projektet “Targeted Alpha Therapy with intraperitoneal Astatine-211-trastuzumab in ovarian cancer”, efter att tidigare PI Per Albertsson tillträtt en tjänst på Läkemedelsverket. Projektet har sedan dess fortsatt under Per Karlssons ledning. I listan över årets beviljade anslag förekommer därför hans namn två gånger, eftersom det är huvudsökandes namn som anges.

Foto: Johanna St Michaels 

Populärvetenskaplig sammanfattning inlämnad i samband med ansökan december 2024.

Individualisering av strålbehandling vid bröstcancer

Bakgrund
Bröstcancer är kvinnans vanligaste tumörsjukdom. 2023, registrerades 9,843 nya fall av bröstcancer i Sverige. En klar majoritet av alla patienter får strålbehandling efter bröstcanceroperation. Denna behandling ger patienterna genomsnittligt färre återfall och bättre bröstcanceröverlevnad. Dock skulle många av patienterna klara sig även utan strålbehandling. Vi vet idag dock inte säkert vilka. Eftersom strålbehandlingen också har vissa bieffekter, även om de för de flesta inte är så markanta, så är det angeläget att öka kunnandet över vilka som har mer eller mindre nytta av strålbehandlingen och vilken biologi hos tumören som styr detta.

Vad handlar projektet om?
I tidigare studie där opererade bröstcancerpatienter lottats till att få strålbehandling eller inte fann vi genomsnittligt en god minskning av återfall för de patienter som fick strålbehandling. Det var dock en majoritet även av dem som inte fick strålbehandling som klarade sig bra ändå. Vi har nu samlat in tumörmaterial och sedan undersökt genuttrycket hos tumörerna. Vi vill nu studera vilka genuttryck hos tumörerna som talar för att strålbehandling behöver ges och vilka andra genuttryck hos tumörerna som talar för att patienten inte behöver strålbehandling, utan klarar sig bra ändå.

Vilka mål/förhoppningar finns för projektet?
En mer individanpassad strålbehandling vid bröstcancer som med ökad kunskap tar hänsyn till tumörbiologin i patientens tumör och till immunsvaret i vävnaden runt tumören för att mer individuellt värdera risk/nytto balansen för den enskilda patienten. Vår grupp har identifierat genprofiler som påvisar vilka patienter som har nytta av strålbehandling, men fynden måste bekräftas ytterligare innan de kan användas i kliniken.

Sammanfattning
Vi kommer med gentekniker undersöka vad i brösttumören och i vävnaden runt brösttumören som avgör behovet och nyttan av strålbehandling vid bröstcancer. Vi har i tidigare studier sett att detta beror både på tumörbiologiska faktorer men också på immunsvaret i vävnaden runt tumören. Med hjälp av tumörmaterial från flera stora randomiserade studier har vi kunnat ta fram genprofiler som påvisar den enskilda patientens behov och nytta av strålbehandling. Vi har nu också inlett en ny framåtsyftande studie för att bekräfta tidigare resultat och kunna visa att genprofilerna fungerar i kliniken.