Max Levin  

”Vi hoppas att vår forskning kommer att identifiera nya behandlingsprinciper för immunterapi vid spritt malignt melanom.”

Max! Kan du beskriva forskningsprojektet du är inblandad i?
Målet med vårt projekt är att hitta nya effektivare sätt att behandla patienter med spritt malignt melanom, en sjukdom som fortfarande är dödlig för de flesta. Behandlingen av spritt malignt melanom förbättrades dramatiskt när en ny typ av immunterapi, så kallade checkpoint-hämmare, började användas för snart 7 år sedan.

Vissa patienter har en exceptionell effekt av behandlingen och botas från sin ”obotliga cancer”. Men, tyvärr så fungerar behandlingen bara hos varannan patient. Därför är det extremt viktigt att hitta nya strategier som förbättrar behandlingen och gör att fler patienter får en exceptionell effekt. Vi utgår från vår egen kliniska observation att vissa biverkningar är kopplade till en extremt bra effekt av behandlingen. Vi tror att patienter med effektkopplade-biverkningar kan vara en nyckel till att designa mer effektiv immunterapi. Genom att ta reda på exakt vad som händer i immunförsvaret hos de patienterna så kan vi ta reda på hur man kan skapa mer effektiv immunterapi.

Målet med vårt projekt är att hitta nya effektivare sätt att behandla patienter med spritt malignt melanom, en sjukdom som fortfarande är dödlig för de flesta.”

Vad hoppas du denna forskning ska resultera i?
Vi hoppas att vår forskning kommer att identifiera nya behandlingsprinciper för immunterapi vid spritt malignt melanom. Målet är att vi ska kunna bota de patienter som idag helt saknar effekt av behandlingen.

Varför blev du forskare?
Det vet jag inte riktigt. När jag började mitt första forskningsprojekt så blev jag själv överraskad över att det var så fängslande och så gillade jag friheten och den kreativa biten av forskning. Jag tycker att jag hittat det optimala sättet att forska nu när jag jobbar kliniskt med melanompatienter halva veckan och forskar på samma patienter under den andra halvan. Vi har kommit så långt att vi börjar förstå det unika som händer inuti immuncellerna hos våra patienter med extremt bra behandlingseffekt. Det är spännande.

Vad är det bästa med att vara forskare?
Det bästa med att vara forskare är att jobba med ett team av människor som man trivs med och tillsammans upptäcka helt nya saker. Det är en underbar kick när man gör de där nyckelobservationerna och biologin plötsligt känns väldigt ny och tydlig. De tillfällena är sällsynta men det är få upplevelser som är bättre.

När jag började mitt första forskningsprojekt så blev jag själv överraskad över att det var så fängslande och så gillade jag friheten och den kreativa biten av forskning.”

Vem är du när du inte är forskare?
Jag är gift och har två barn. När jag inte är forskare är jag mest med min familj, vi har väldigt roligt ihop. Jag och resten av familjen älskar att resa, fiska makrill och att vara i naturen. Sedan är jag tränare i min sons fotbollslag och simmar med min dotter

Finns det något du skulle vilja framföra till våra givare?
Ja, att deras stöd har varit helt ovärderligt för mig som forskare.

 

 

Max Levins forskningsprojekt arbetar för att hitta nya och mer effektiva sätt att behandla patienter med spritt malignt melanom, en sjukdom som är dödlig för de flesta.

Foto: Mari Johansson 

Max Levin tillsammans med doktoranden Sara Bjursten. 

Foto: Elin Lindström