Angelica Svalkvist
Forskningsområde: Medicinsk strålningsvetenskap
Titel: Docent
Anslag 2025: 400.000 kr
Populärvetenskaplig sammanfattning inlämnad i samband med ansökan december 2024.
Utvärdering av nyttan med fotonräknande datortomograf vid diagnosticering
av maligna lungsjukdomar
Lungcancer är den cancerform som orsakar flest dödsfall världen över. Men om sjukdomen upptäcks tidigt genom screening med datortomografi (DT) kan överlevnaden förbättras. Ett problem med radiologisk screening är att den joniserande strålning som används kan öka risken för att utveckla cancer. Därför kan nyttan av lungcancerscreening öka om man kan genomföra undersökningarna med lägre stråldos.
En nyare teknik som kan göra just detta är fotonräknande datortomografi (PCD-DT). Den här tekniken är mer effektiv än den traditionella tekniken, EID-DT, och utnyttjar röntgenstrålningen bättre. Flera studier har visat att PCD-DT ger bilder med högre upplösning och mindre brus än EID-DT, vilket innebär bättre bildkvalitet och möjlighet att använda lägre stråldos vid undersökningarna.
Projektet syftar till att undersöka hur bra PCD-DT är vid diagnos av lungcancer. De specifika frågorna som ska undersökas är bland annat om PCD-DT ger bättre bildkvalitet än EID-DT när undersökningen görs med ultralåg stråldos. Man ska även titta på hur mjukvaror som automatiskt upptäcker lungnoduli (små förändringar i lungorna) fungerar med när PCD-DT används, samt om radiologer kan identifiera noduli lika bra när bilderna tas med lägre stråldos. Dessutom ska projektet undersöka om bilderna från PCD-DT gör det möjligt att bättre analysera vävnaden i nodulernas inre för att bättre kunna avgöra om de är godartade eller maligna.
För att besvara dessa frågor kommer bilder från patienter som genomgått DT-undersökningar med både PCD-DT och EID-DT att granskas av thoraxradiologer. De analyserade resultaten kommer att använda statistiska metoder som VGC (Visual Grading Characteristics) och JAFROC (Jackknife FreeResponse Receiver Operating Characteristics).
Resultaten från detta projekt kommer att ge viktig kunskap om användningen av PCD-DT för lungundersökningar. Insikterna om möjligheten att använda ultralåg dos vid PCD-DT kommer att vara värdefulla för framtida diskussioner om stråldoser vid lungcancerscreening. Dessutom kan dessa resultat vara till stor hjälp för alla patienter som genomgår DT-undersökningar av lungorna. Om PCDDT gör det möjligt att mer exakt avgöra om lungnoduli är godartade eller maligna, skulle det kunna leda till att färre patienter behöver genomgå vidare utredningar på grund av misstankar om tumörsjukdom.