A new concept for an increased cancer cure

Populärvetenskaplig sammanfattning
Syfte: Att utveckla intern strålbehandling med alfa-radionuklider för olika cancerformer.
Metod: A) Patientstudier: Vi har gått från bench-to-bedside i fallet ovariell cancer och planerar nu:
i) Med en ny vektor, anti-folat receptor alfa (MorAb003/farletuzumab), från Morphotek, att fortsätta det kliniska ovariellaspåret med fas-I biodistribution och toxicitets studie som skall efterföljas av
ii) en fas II/III effekt studie, tänkt som en parallell randomiserad open label studie.
iii) Mindre explorativa kliniskastudier med translationella endpoints, i förstahand dosimetri, genomförs i samarbete med kliniker (startat har ex prostat biopsistudien)
iv) För genomlysning av fler aspekter av en ny terapi ingår QoL och hälsoekonomi frågeställningar till i förstahand det ovariella spåret.
B) Experimentella studier: specifik målsättningen med de djurexperimentella studierna är att utröna effekt/bieffekt av targeterad alfaterapi som adjuvant behandling (systemisk administration) i tre olika men vanliga cancer former. Dels i rått-modell med dormant bröstcancer och levermetastaserad colorectalcancer, och dels i mus-modell med lungmetastaserad malignt melanom samt i dessa modeller långtidsstudier med riktade analyser mot organ/områden med högt upptag funna vid helkroppsnittning / bio- distributionsstudier efter tillförsel av radionuklidkonjugat.
Nytillfört till programmet är: Ex vivo försök på patient mtrl (ascites) för dosimetri, antigenicitet, immunrespons påverkan.
Betydelse: Att öka andelen botade patienter som drabbas av cancer via tillförsel av radioimmunoterapi som adjuvant behandling innebär definitionsmässigt att denna terapi är kurerande. Att finna situationer där radioimmunoterapi kan användas för symptom kontroll i palliativ fas är likaledes av stor potentiell.
Per Albertsson, projektansökan 2016:97
Novel strategies for molecular radionuclide imaging and therapy of spread cancer disease, with focus on neuroendocrine tumours and tumours with neuroendocrine features.
Den övergripande målsättningen med projektet är att förbättra möjligheterna för behandling av patienter med spridd tumörsjukdom, främst från neuroendokrina tumörer, med radioaktiva läkemedel.
De flesta neuroendokrina tumörer är maligna och många har spridit sig vid tiden för upptäckt, vilket är orsaken till att det är svårt att bota patienter med dessa sjukdomar. Många tumörer överuttrycker olika receptorer eller transportörer. Studier av behandling med radioaktiva läkemedel som binder sig till dessa receptorer/transportörer har visat sig lovande för flera tumörtyper, men hittills botas få patienter.
Projektet fokuserar på strategier för att antingen öka upptaget av radioaktiva läkemedlet till tumörerna för att öka möjligheten att bota patienterna, eller för att minska upptaget i frisk vävnad för att minska eventuella biverkningar i samband med behandlingen. Studierna bedrivs i form av experimentella försök och kliniska studier på patienter och innefattar flera delar.
Ett delprojekt går ut på att utveckla ett nytt radioaktivt läkemedel för bla en viss typ av hypofystumör men kan även vara lämpligt för behandling av andra tumörformer. Genom att ge radioaktiva läkemedlet enligt att nytt schema (hyperfraktionering) ökar upptag och stråldos till tumörvävnaden utan att öka upptag i frisk vävnad, vilket vi både ska studera vidare och testa på patienter.
En del av projektet fokuserar på kombinationsbehandling, där vi studerar möjligheten till att bota fler patienter genom att kombinera strålbehandling med ett annat läkemedel som ökar strålkänsligheten hos tumörvävnad. Hittills har vi funnit flera mycket intressanta läkemedel som kan ge ökad behandlingseffekt.
En annan del av projektet fokuserar på metoder för att dels bestämma och dels minska eventuella biverkningar av behandlingen. Kliniska studier visar att njurfunktionen kan försämras sent efter denna typ av behandling. Vi försöker finna metoder, bl a biomarkörer, som kan vara användbara för att tidigt förutsäga risk för sena biverkningar.
Vi ska även öka kunskapen för strålningens effekter på tumör- och frisk vävnad. Studierna görs med hjälp av moderna molekylärbiologiska metoder. Resultaten hittills visar på tydliga skillnader efter olika typer av bestrålning och att effekterna är mer komplexa än vad man hittills trott Denna typ av kunskap är mycket värdefull för att designa framtidens strålbehandling.