Linda Åkeflo

Forskningsområde: Onkologi

Titel: PhD, Specialistsjuksköterska i onkologi 

Anslag 2025: 200.000 kr (år två av två). 

Populärvetenskaplig sammanfattning inlämnad i samband med ansökan december 2023.

PRE-RT: Utveckling och effekt av ny metod för att förebygga strålinducerad vaginal stenos och minska negativ påverkan på sexuell hälsa hos kvinnor med cancer i lilla bäckenet

Det är vanligt att sexuell hälsa nedsätts efter strålbehandling (SB) mot lilla bäckenet. Mellan 50-80% av de 4500 kvinnor i Sverige som behandlas varje år utvecklar vaginal stenos och fibros, vilket kan orsaka smärta vid sex och sexuell dysfunktion. Nedsatt sexuell hälsa påverkar den allmänna hälsan, partnerrelationer och livskvalitet negativt. Vidare är gynekologiska undersökningar svåra att genomföra. För närvarande rekommenderar vården vaginalstavsterapi med start efter avslutad SB, vilket enligt studier har låg efterlevnad och kan vara svårt att tolerera för vissa kvinnor. Vårt syfte är att undersöka om information, stöd och initiering av vaginalstavsterapi före SB kan förbättra sexuell hälsa, öka efterlevnaden av terapin och minska vaginal stenos. Dessutom ämnar vi att utforska hur stöd till våldsutsatta kvinnor (11–15% av populationen) kan förstärkas och att utvärdera stödets effekt.

Utöver att genom intervjuer undersöka behovet av stöd kommer vi även att utveckla en mobilapplikation för individanpassat stöd. Därefter genomför vi en genomförbarhetsstudie för att testa metoden inför en kommande jämförande studie där vi ska utvärdera effekten. Hypotesen är att det är mer fördelaktigt ur både biologiskt och psykosocialt perspektiv att starta terapin i ett tidigare skede än vid tidpunkt enligt sedvanlig rutin. Den jämförande studien kommer att samla in data genom enkäter och primärt fokusera på att undersöka om den nya metoden kan minska omfattningen av vaginal stenos och sexuell dysfunktion och förbättra sexuell hälsa. Därtill undersöks om livskvaliteten, graden av ångest och depression samt frekvens av vaginalstavsterapi kan förbättras genom denna metod.

Om den nya metoden visar positiva resultat kan det motivera framtida patienter att använda förebyggande vaginalstavsterapi före och under strålbehandling. Det kan leda till minskat lidande och bättre sexuell hälsa på lång sikt men också till förbättrat omhändertagande av våldsutsatta kvinnor. Resultaten kan även ha betydelse för andra cancerpatienter.