Anne Thilander Klang
Populärvetenskaplig sammanfattning inlämnad i samband med ansökan december 2024.
Framtagning av nya metoder för förbättrad strålbehandling baserad på avancerad dubbelenergi datortomografi (DECT)
Det är en viktig och ofta komplex uppgift att planera och strålbehandla en patient för cancer. Man vill att själva tumören och dess närmaste område (s.k. målområde) skall få den ordinerade stråldosen medan de friska vävnaderna runt omkring skall få så lite stråldos som möjligt. När målområdet ligger nära extra strålkänsliga organ (s.k. riskorgan) är det viktigt att kunna planera strålbehandlingen så att stråldosen till riskorganen inte överstiger deras toleransnivå.
Strålbehandlingen planeras med datortomografi (CT) bilder som underlag både vad gäller vad som skall behandlas som själva beräkningen av stråldosens fördelning. CT är en röntgenteknik som skapar tvärsnittsbilder av människan och där de inre organen i relation till varandra och till hudens kontur kan ses. De organ som har samma täthet/densitet erhåller i CT samma gråton (s.k. CT-tal).
I de fall patienten har metall, t.ex. höftproteser eller tandfyllningar av amalgam, uppstår beräkningsfel när CT-bilden skall beräknas pga. att metallen dämpar röntgenstrålningen mycket kraftigare än all annan mjukvävnad. Vi forskar på om ny dubbelenergi CT (DECT) teknik kan reducera dessa metallartefakter och ersätta den konventionella CT-tekniken. Vi studerar två patientgrupper, de som har höftproteser respektive de som har mycket amalgamfyllningar i tänderna, och skall strålbehandlas med fotoner.
Vi tror att användandet av denna nya DECT-teknik kan onkologen
• att säkrare definiera målområdet och riskorganen
• att ordinerad stråldos till målområdet kan ges med lägre osäkerhet
• att minimera stråldosen till riskorgan och normalvävnad.
Först år 2015 öppnades möjligheten för protonstrålterapi i Sverige. Protoner beter sig annorlunda än fotoner under sin väg i kroppen. Protonerna avger merparten av sin energi strax innan de stoppas helt, vilket gör det kritiskt att veta var de stannar. Vi arbetar med att utveckla en metod så att en bestämning av stråldosfördelningen från protoner kan erhållas med lägre osäkerhet. Detta genom att använda DECT-bilder i stället för de idag använda CT-bilderna.
Projektet syftar alltså till att undersöka, utveckla och utvärdera DECT-teknik med förhoppningen att den i framtiden kan användas i den kliniska rutinen inför planering av strålbehandlingen av patienter som har metall i det område som skall strålbehandlas med fotoner. För alla de patienter som skall erhålla protonstrålterapi arbetar vi med att ta fram en ny metod för säkrare stråldosplaneringsunderlag baserad på DECT-teknik.